Szemhéjplasztika!
2016. január 26. írta: Dr. Urszán Albert plasztikai sebész

Szemhéjplasztika!

 

Az életkor előrehaladtával a szövetek rugalmassága csökken. A felső és alsó szemhéjak esetében ez a szemhéj megereszkedéséhez vezet.

A csontos szemüregben, a szemgolyót zsírpárna veszi körbe, melynek jelentősége főként az alsó szemhéj tekintetében mutatkozik meg.

Felül a bőrfelesleget a szemöldök megereszkedése is befolyásolja, kb. 20-30 %-ban, tehát ha tökéletes eredményt szeretnénk elérni, azt is emelni kellene.

Ekkor azonban az esetek nagy többségében csodálkozó tekintet lesz a végeredmény, ezért ettől általában eltekintünk, hiszen a 80 %-os eredmény is határozott javulást hoz, mellyel a páciensek döntő többsége teljes mértékben elégedett.

A műtét helyi érzéstelenítésben történik, kb. 30 percig tart, legtöbben azt mondják, kevésbé kellemetlen mint egy fogászati beavatkozás.

Általában egy babérlevél alakú bőrt távolítunk el, a metszés alsó íve 7-8 mm-rel a pillaváztól kezdődik, és a külső szemzúgban kissé megtörik, az itt látható redők ívének megfelelően, és abban vezetve.

   kepernyofoto_2016-01-26_8_51_39.pngkepernyofoto_2016-01-26_9_16_19.png

 

Ritkán a belső szemzúgban kis zsírtöbblet is található, ebben az esetben azt is eltávolítjuk.

Belül futó varratsorral zárjuk a sebet, mely a varratszedést is nagymértékben megkönnyíti.

A műtéti területre steril, tapadós papírcsíkokat helyezünk, melyek a szem nyitását kissé kényelmetlenné teszik, ezeket azonban 2 nap múlva eltávolítjuk, és mér csak a fonal belépő, és kilépő helyére teszünk.

Az első pár órában a terület jegelése javasolt, ami óránként maximum 20 percet, jelent, ruhán keresztül. (Nagyon jó a mirelit zöldborsó, mert az apró golyócskák felveszik a szem alakját.)

A varratokat 1 hét múlva távolítjuk el.

Ilyenkor még enyhén duzzadt lehet a terület, de általában 6-8 hét múlva már csaknem teljesen megmutatkozik a végeredmény.

9-10 nap múlva óvatosan, dörzsölés nélkül megmosható, kb. 4 hét múlva sminkelni is lehet.

Az alsó szemhéj esetében kissé bonyolultabb a helyzet.

Az elváltozást főként a szemüregben elhelyezkedő zsírszövet okozza, mely a szövetek rugalmasságának csökkenése miatt „táska szerűen” elődomborodik.

 

kepernyofoto_2016-01-26_9_00_00.png

 

kepernyofoto_2016-01-26_9_01_42.png

A régebbi műtéti megoldás során az alsó pillaváz alatt kezdődő, a szemzúg redőinél   tompa szögben megtörve folytatódó metszésből a bőrt felpreparáltuk a szem körüli izmokról, és a rostokat szétválasztva a a felesleges zsírszövetet eltávolítottuk, majd a bőrtöbbletet kimetszve a sebet zártuk.

A kor előrehaladtával azonban gyakran csökken a zsírszövet mennyisége, ezért a szem „beesetté” válhatott.

A bőrkimetszés mértékére is nagy figyelmet kellett fordítani, mert túl sok eltávolítása esetén a szemhéj eltávolodhatott a szemtől, akár oly mértékben is, hogy a szem bezárása is lehetetlenné vált. Ezt hívjuk ectropiumnak. Ennek megakadályozására a pillavázat a külső szemzúgban elhelyezkedő feszes, inas rosthoz rögzítjük, ezt hívjuk canthopexianak.

 

kepernyofoto_2016-01-26_9_02_40.png
 

A modern szemhéjplasztika során a metszésvonal ugyanaz, azonban a bőrt és az alatta elhelyezkedő izomlemezt együtt, egy rétegben preparáljuk, a szem körüli zsírszövetet elválasztó, visszatartó kötőszövetes lemezig. Többek között ennek a lemeznek a meggyengülése is szerepet játszik a zsír elődomborodásában.

 

kepernyofoto_2016-01-26_9_03_30.png

 

Ebben az esetben azonban a zsírt nem távolítjuk el.

Kétféle megoldás lehetséges. Egyrészt megfeszíthetjük a meggyengült lemezt, és így a többletet „visszatoljuk”, ezzel szüntetve meg a domborulatot. 

 

kepernyofoto_2016-01-26_9_09_20.png

kepernyofoto_2016-01-26_9_10_08.png

kepernyofoto_2016-01-26_9_11_00.png

Másrészt megnyithatjuk ezt a lemezt, és a zsírtöbbletet kiteríthetjük, igy szüntetve meg a „táskákat”.

 

kepernyofoto_2016-01-26_9_12_07.png

Ezt követően távolítjuk el az esetleges bőrfelesleget, és csaknem minden esetben elvégezzük a pillaváz felfüggesztését (canthopexia).

A sebet itt is belül futó varratokkal zárjuk, steril csíkkal zárjuk, amit két nap múlva kicserélünk, csak a fonal belépő és kilépő helyén hagyjuk meg. A műtét utáni jegelés szintén javasolt. Varratszedés 1 hét múlva.

Eben az esetben azonban jóval nagyobb beavatkozásról van szó, mint a felső, vagy a hagyományos alsó szemhéj műtét esetében.

Altatásban végezzük, és akár 1-1,5 óráig is tarthat.

Egyes esetekben a végső eredmény eléréséig akár 2-3 hónap is eltelhet.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plasztikai-sebeszetrol.blog.hu/api/trackback/id/tr628047760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása